Follow me:

Bullet Journal #1

Op dit moment een echt begrip onder de creatievelingen en overal zie je het voorbij komen: een “Bullet Journal”. Een notitieboek waarin je een agenda, to-do-list, notities, trackers en nog veel meer, allemaal tegelijk en overzichtelijk kunt bijhouden.

Zelf heb ik sinds mei 2016 al een Bullet Journal. Toen nog helemaal nog niet zo bekend. Ik snuffelde veel (net als nu) op Pinterest en kwam steeds leuke foto’s van het fenomeen tegen. Ik besloot me eens te verdiepen in wat het precies was en kwam op de website van de bedenker van het Bullet Journal terecht. Mocht je geïnteresseerd zijn over wat het precieze verhaal achter het Bullet Journal is, neem dan zeker een kijkje op de website. Hier wordt alles namelijk helemaal uitgelegd. Na het lezen bepaal je natuurlijk helemaal zelf wat je wil gebruiken, wat bij jou past en hoe je het gaat invullen.

Ik startte destijds zelf in een normaal notitieboekje die ik al had voor mijn opleiding. Ik gebruikte toen alleen de ‘index’. Hierbij gebruik je de eerste paar bladzijden van een notitieboek om een soort inhoudsopgave te maken. Het handige ervan is, dat je al je verschillende notities achter elkaar in het boekje kunt schrijven. Voorin schrijf je steeds op welke bladzijde wat te vinden is. Je moet hierbij wel al je pagina’s nummeren. Erg handig én erg overzichtelijk.

Al snel ging ik me meer verdiepen en kwam ik erachter wat je er nog meer mee kunt doen. Ik besloot er voor te gaan en een beter notitieboekje aan te schaffen. Het werd een zwarte, dotted Leuchtturm1917. In dit boekje zijn de pagina’s niet gelinieerd, maar gestippeld (dotted), hierdoor kun je alles netjes en strak uittekenen.

Het leuke van een Bullet Journal is dat je hem helemaal een eigen invulling kunt geven. Sommigen maken er een complete agenda in, andere gebruiken hem voor hun to-do lijstjes. Anderen weer een mix van beiden en ga zo maar door. Op dit moment zijn er allerlei verschillende Bullet Journals op de markt en wordt je plat gebombardeerd met producten rondom dit fenomeen.

Mijn Bullet Journal

Zoals ik hierboven al vertelde heb ik zelf een zwarte Leuchtturm1917. Deze heeft een harde kaft, genummerde bladzijden, twee leeslintjes, een opbergvakje achterin en een elastiek die je boekje mooi bij elkaar houdt. Daarnaast heb ik er een penloop bijgekocht. Deze zit achterin geplakt en hier kun je dus een pen doorheen steken.

Binnenin het boekje vind je als eerste een plek om je naam en adres op te schrijven. Daarna drie pagina’s met Index. Links kun je de paginanummers schrijven en daarnaast de topics. Die van mij ziet op dit moment er als volgt uit:

Omdat ik het boekje al een hele tijd heb, heb ik ook al allerlei dingen uitgeprobeerd. Zoals je in mijn index kan zien, verschilt het aantal bladzijden per maand erg. De ene maand gebruikte ik hem vaak, de andere maand kwam ik niet verder dan een maandoverzicht. Het mooie hiervan is dat het dus niet uitmaakt. Je slaat de bladzijde om en begint gewoon weer met een nieuwe maand. In een planner met vaste data’s is dat natuurlijk jammer, omdat je dan de helft niet gebruikt.

De maand augustus gaat bijna beginnen, en daarom maakte ik hier alvast een overzicht van. Er zijn verschillende manieren om deze pagina in te vullen. Op dit moment vind ik de onderstaande het fijnst.


Het handige aan deze montly overview vind ik dat je links of rechts naast de datum gemakkelijk je afspraken, uitjes of notities kunt schrijven. Ook als deze meerdere dagen in beslag nemen. Je zet dan een haakje van de eerste tot de laatste datum en schrijft ernaast wat het betreft. Erg overzichtelijk én het ziet er nog eens leuk uit ook! Voor de maand augustus heb ik gekozen voor een pastel oranje kleur als extraatje.

Deze maand heb ik ook gekozen voor een weekly overview. Eigenlijk een soort agenda met daarnaast een to-do list en ruimte voor notities. Ook hier gebruikte ik dezelfde oranje kleur: een Stabilo markeerstift in pastel oranje. De data heb ik gestempeld met een datumstempel.

Naast deze ‘standaard’ pagina’s, kun je je Bullet Journal natuurlijk helemaal uitbreiden en opvullen zoals je zelf wilt. Zo heb ik voor mijn vakantie een aftelkalender gemaakt met elke dag een kleine doodle en ook een ‘gratitude log’. Dit is een overzichtje waarbij je elke dag in één zin beschrijft wat je het leukst van deze dag vond. Aan het eind van de maand heb je dan een mooi overzicht van alles dat je hebt gedaan.

Natuurlijk kun je naast alle dingen die ik hierboven heb beschreven nog veel meer dingen kwijt in je Bullet Journal. Hieronder een overzichtje van dingen waaraan je kunt denken:

  • Jaaroverzicht (een overzicht van het hele jaar, denk hierbij aan een kalender)
  • Memories (hier schrijf of teken je alle (leuke)dingen die je aan die maand herinneren)
  • Mood/Habit Tracker (Puntsgewijs schrijf je dingen op die je wilt tellen die maand. Denk bijv. aan hoe vaak je sport, je niets uitgeeft, je een boek leest, je op tijd naar bed gaat, je huiswerk maakt, enz. Elke dag dat je dit doet kleur je een vakje. Hieronder zie je een voorbeeld van Clementine Creative. Je krijgt hierdoor een mooi overzicht van de maand.
  • Een Bucketlist
  • Een overzicht van alle films/series die je hebt bekeken of nog wilt zien.
  • De pagina’s in je Bullet Journal kun je daarnaast natuurlijk helemaal oppimpen met washi-tape, tekeningen, handlettering, verf, enz.

Mocht je zelf ook willen beginnen met een Bullet Journal, dan raad ik je aan eens op Youtube te gaan speuren. Omdat dit onderwerp steeds bekender wordt, zijn er ook veel video’s over te vinden. Neem daarnaast ook eens een kijkje op Pinterest. Zelf heb ik hier ook een bord aangemaakt met inspiratie. Ben je nu helemaal in de ban van het Bullet Journal dan heb ik nog een laatste tip voor je. Op Facebook zijn er besloten groepen voor mensen die aan Bullet Journalling doen. Zij delen allerlei leuke ideeën, inspiratie en tips met elkaar wat betreft dit onderwerp. Ook zeker de moeite waard.

Ik hoop dat ik je met deze blog wat meer informatie heb kunnen geven over het fenomeen ‘Bullet Journal’ en het zou leuk zijn dat ik je hiermee op een idee heb gebracht.

Share
Previous Post Next Post

You may also like