Follow me:

Dutch Postcardswap 2

Swappen, een nieuwe hype onder de creatievelingen. Een tijdje geleden heb ik voor de tweede keer meegedaan aan een swap. Ik koos dit keer voor de #dutchpostcardswap2 van Anne Swapt. Maar, wat is swappen eigenlijk?

Vaak krijg ik de vraag wat swappen nu eigenlijk is. Swap betekent in het Nederlands “ruil” en kun je vergelijken met een soort “uitwisseling” van leuke pakketjes/cadeautjes. Swaps zijn er in allerlei soorten en maten en je vindt ze vooral op Instagram. Van de #dutchpostcardswap, de #instaswap, de #dutchchocolateswap, de #verrassingsswap, je kunt het zo gek niet bedenken. Het deelnemersaantal verschilt ook per swap. Aan sommige swaps doen wel een paar honderd mensen mee, maar er zijn ook kleinere swaps waar het maximum bijvoorbeeld op 50 deelnemers ligt.

Na de inschrijving voor zo’n swap moet je vaak een moodboard op je Instagram account plaatsen, zodat je ‘swapmaatje’ een indruk krijgt van jouw als persoon, wat je interesses zijn en van welke dingen je houdt. Je account moet hiervoor wel op openbaar staan. Dit is ook vaak een vereiste. Vervolgens krijg je een swapmaatje toegewezen. Je weet van tevoren niet wie het is en aan de hand van het moodboard van die persoon maak je een leuk pakketje, waarbij het ook gaat om de aankleding en het inpakken van de cadeautjes. Soms zijn er bepaalde cadeautjes die verplicht in je swap moeten zitten, maar soms staat een thema centraal. Je bepaald dan zelf hoeveel cadeautjes je geeft en welk bedrag je besteedt.

Op een bepaalde datum moeten de pakketjes van alle deelnemers op de post en enkele dagen later valt er als het goed is ook een pakketje bij jou op de mat. Het is gebruikelijk dat je op Instagram je swapmaatje weer bedankt aan de hand van een foto van de swap. Iedereen kan op deze manier volgen welke pakketjes zijn aangekomen en wat je swapmaatje er van vindt. Rond die periode is het erg leuk om op Instagram op de hashtag van de swap te zoeken. Je komt dan heel veel leuke dingen tegen.

Dutchpostcardswap 2
Een tijdje geleden deed ik dus mee met de #dutchpostcardswap2. Een kleine swap met ongeveer 80 deelnemers. De spulletjes die in elk geval in het pakketje moesten zitten waren vijf onbeschreven kaartjes en twee kleine cadeautjes. Daarnaast moest het pakketje als een brievenbuspakketje verstuurd worden.

Allereerst plaatste ik mijn moodboard. Ik houd erg van zwart-wit, handletteren, maskingtape, leuke kaartjes, dus dit liet ik terugkomen. Ik typte er nog een verhaaltje bij voor mijn, toen nog niet bekende, swapmaatje en plaatste het op Instagram.

Een week later kreeg ik via de mail mijn swapmaatje toegezonden. Meteen nam ik een kijkje op haar account. Het leuke was dat zij een heel andere smaak had qua kleuren en spulletjes. Een uitdaging dus!

Ik ging aan de slag met het pakketje en koos vijf leuke kaartjes uit. Daarnaast deed ik er een nieuw rolletje maskingtape, een zelf gehandletterd notitieboekje en wat leuke snailmail goodies bij. Omdat mijn swapmaatje aan postcrossing (ansichtkaarten versturen/uitwisselen met mensen over de hele wereld) deed, pakte ik de cadeautjes in dat thema in. Bij de Hema vond ik een leuk kaartje met “Hello sunshine, groeten uit Ruurlo” waar ik mijn berichtje aan mijn swapmaatje op zette.

Op de verzenddatum bracht ik het pakketje naar het postkantoor en vanaf toen was het afwachten. Als het goed is zou het pakketje de volgende dag bezorgd worden in Waddinxveen, want hier woonde mijn swapmaatje.
De dag erna kreeg ik ook mijn pakketje. Hij zag er super leuk uit! Snel uitpakken dus.

Toen de doos open ging was het echt een feestje om te zien! Alle cadeautjes waren erg mooi ingepakt en net als in mijn eigen pakketje lag ook hier een kaartje bovenop met een leuk berichtje erop.

De kaartjes zaten allemaal apart verpakt in een gestreept envelopje. Daarnaast zat er een heerlijke chocoladereep in van Tony (mijn favoriete merk), theezakjes, twee pakjes met mini rolletjes maskingtape en een tijdschrift. Al met al super leuke cadeautjes en helemaal mijn smaak!

Natuurlijk heb ik direct een foto gemaakt en deze met een bedankje op Instagram geplaatst.

Ik vond het erg leuk om aan deze swap deel te nemen. Ik heb me daarom meteen weer ingeschreven voor een nieuwe swap die Anne organiseert: de #dutchswapstuffswap. Een swap waarbij je spulletjes voor elkaar koopt die met swappen te maken hebben.

Mocht je zelf ook eens mee willen doen met een swap; op Instagram vind je speciale accounts die alle nieuwe swapps mededelen, bijvoorbeeld SwapJunkie, Swap Alerts of Swapaddicted.

Mocht je nog vragen hebben over swappen, stuur me dan gerust een berichtje.

 

 

Share
Previous Post Next Post